Belastingen

Hoeveel geld moet je opzij zetten voor de belasting als zzper?

Je moet als ondernemer zelf voor betaling van de inkomstenbelasting zorgen. En dat geeft veel ondernemers een knoop in hun maag. Want, hoeveel moet je nou opzij zetten? Je hoort overal dat je 50% opzij moet zetten of 30%. Maar is dat wel zo? En gaat dit dan over je winst of over je omzet?

Hoeveel geld zet je opzij voor de belasting als zzp'er?

Waarom is het nou zo lastig? Omdat de hoogte van de inkomstenbelasting voor iedereen anders is. Het hangt van jouw persoonlijke situatie af als ondernemer, maar ook in privé. Zoals:

  1. Ben je startende ondernemer? Als startende ondernemer heb je vaak recht op startersaftrek.
  2. Ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting? Voldoe je bijvoorbeeld aan het urencriterium?
  3. Hoe hoog is jouw winst? Je winst is de basis voor de bepaling van de belasting.
  4. Heb je een eigen woning? Je mag dan rente aftrekken van de inkomsten.
  5. Heb je een auto van de zaak? Dan wordt je winst verhoogd met bijtelling.

Voor elke ondernemer is het dus anders.

Hoe bereken je de inkomstenbelasting?

Om hier een uitgebreid antwoord op te geven, gaat wat ver. Maar het is wel goed om een beetje te weten hoe Inkomstenbelasting werkt. Je kan het nalezen op de site van de Belastingdienst. Maar je kunt ook dit blog lezen waarin ik meer vertel (en simpeler).

Inkomstenbelasting wordt berekend over je inkomen. Klinkt best logisch toch? 😉 En als ondernemer bestaat jouw inkomen in ieder geval uit winst. De ellende is, dat je pas eind van het jaar weet wat die winst is. En dat is precies de reden waarom we er zo huiverig voor zijn. Je kunt niet op voorhand berekenen wat het bedrag gaat zijn. En weten wat je opzij moet zetten als zzp’er. Maar. Dit betekent niet dat er geen uitgangspunt is. Gelukkig!

Zet een percentage opzij van je omzet

We weten dat je Inkomstenbelasting betaalt over je winst. En winst = omzet – kosten.

Dan is het handig om een inschatting te maken van de omzet en kosten die je dit jaar verwacht. Stel dat jouw verwachting het volgende is:

Omzet                  € 75.000

Kosten                 € 15.000

Winst                    € 60.000

Dan neemt de Belastingdienst € 60.000 als uitgangspunt voor jouw inkomen voor de Inkomstenbelasting. Doorgerekend zou dit bedrag circa € 15.000 zijn.
Dit bedrag is, ten opzichte van je omzet, een percentage van 20% (15.000 / 75.000 = 20 *100%)

Wanneer jij van elke omzet die je ontvangt op je bankrekening 20% opzij zet en daadwerkelijk een winst maakt volgens je verwachtingen, dan heb je voldoende gespaard.

Maar omdat het een voorspelling is, zul je het moeten blijven checken. Want hoe hoger je winst, hoe hoger dit percentage wordt. En aan de andere kant. Hoe lager je winst, hoe lager dit percentage.

De tool van Wijzer in Geldzaken helpt je goed om dit te berekenen. Zij geven niet alleen aan wat de inkomstenbelasting zal zijn, maar ook het percentage van je omzet dat je opzij moet zetten. Gebruik deze tool bijvoorbeeld elk kwartaal om te toetsen en kijk of je voldoende reserveert. De cijfers die ervoor nodig zijn, haal je uit je boekhouding.

Hoeveel geld zet ik als zzp'er opzij voor de belasting?

Wanneer je het spannend vind om precies het percentage aan te houden, kun je ook wat ruimer gaan zitten en bijvoorbeeld 30% opzij zetten. Dan zet je misschien te veel opzij. Maar is dat erg?

Hoe dan ook, reken het door:

  1. Bedenk aan de start van het jaar wat je verwacht aan winst.
  2. Bereken met de tool van Wijzeringeldzaken wat het percentage is dat je dan opzij moet zetten.
  3. Wil je op safe zitten, hou dan een iets hoger percentage aan.
  4. Check elk kwartaal eens hoe je loopt. Moet je het percentage aanpassen of gaat het goed?

Aan het einde van het jaar heb jij een buffer. En afhankelijk van je privé situatie zal dan uiteindelijk de definitieve belasting worden bepaald. Maar door te anticiperen zal het verassingselement minder groot zijn, dan wanneer je niets opzijzet en niet even tussentijds checkt.

Wellicht vind je deze artikelen ook interessant

No items found.