Kosten

Wanneer leen je geld voor je bedrijf?

Wanneer je start met je bedrijf of groeiende bent, is er vaak een investering nodig. Dit kan zijn voor bijvoorbeeld de aanschaf van apparatuur, een bedrijfsauto, of andere bedrijfsmiddelen. Nu kun je dat uit je eigen zak betalen. Maar je kunt er ook geld voor lenen. Maar wat is nou wijsheid hierin? Want is geld lenen wel zo slim? Tijd voor een blog hierover.

Wanneer is geld lenen slim?

Dat ligt eraan. Want waar voel jij je als ondernemer prettig bij? Maar je zult naar 2 zaken moeten kijken:

  1. De investering zorgt ervoor dat de inkomsten van je bedrijf hoger worden
  2. De inkomsten van je bedrijf zijn/worden hoger dan de kosten van de rente voor de lening

Dus kort gezegd; kan je met gemak de rentelasten van de lening betalen en meer verdienen?

Hoe ziet dat er praktisch uit?

Stel een fysiotherapeut wil een massage apparaat kopen. Dat zorgt ervoor dat een behandeling sneller en beter kan worden uitgevoerd. Zodat hij minder wordt belast en meer klanten kan helpen in dezelfde tijd. De investering zal voor meer inkomen zorgen. Nu kan hij zijn spaargeld hiervoor gebruiken, maar hij kan er ook voor lenen. Wil hij er geld voor lenen dan zal hij het volgende moeten beoordelen.

  1. Gaat de investering zijn inkomen vergroten?
  2. Zal het inkomen hoger zal zijn dan de rentekosten?

Hoe bereken je dat?

De aanschaf van het apparaat is € 50.000. Maar de fysiotherapeut heeft hier zelf niet genoeg geld voor op dit moment. Hij besluit dan ook te lenen. Hij betaalt zelf € 10.000 en vraagt een lening aan van € 40.000 bij de bank. De rente die hij daarvoor moet betalen is 9%. Een bedrag van € 3.600.

De fysiotherapeut stelt vast dat zijn winst nu € 80.000 bedraagt.

Hij berekent dat hij met het apparaat meer klanten kan behandelen in dezelfde tijd. En verwacht met het apparaat dat dan de winst € 100.000 zal worden.

Deze winst zal dan door de extra rentelasten uiteindelijk dan € 96.400 zijn. (€ 100.000 - € 3.600).

Het hefboom effect

Met de aankoop en de financiering van het apparaat maakt hij € 16.400 meer winst  (nieuwe winst € 96.400 - € 80.000 vorige winst).

Zou hij dit niet hebben gedaan. Dan had hij moeten wachten en de omzet niet zien stijgen omdat hij niet meer klanten aankon.

Door het financieren van deze investering heeft hij dus zijn rendement (sneller) vergroot. Dit noemen ze ook wel het hefboom effect, of leveragen. Het rendement wordt door het lenen van geld vergroot.

Maar is het nou verstandig?

Met deze berekening zie je, dat je sneller kunt groeien door het lenen van geld. En daarnaast kun je je eigen geld besteden aan andere zaken zoals marketing, ontwikkeling van je product of het aanhouden van een buffer voor onverwachte dingen.

Maar wanneer je leent loop je het risico dat je het niet meer kunt betalen. Omdat er niet meer genoeg geld is om je vaste kosten te betalen. En je crediteuren en financiers hun geld terugeisen. Waardoor je, in het slechtste scenario, failliet kunt gaan.  

Wanneer je wilt lenen is het daarom altijd goed om een business case te maken. En te bepalen of je investering haalbaar is. Check of je de lening kunt betalen uit je huidige en/of nieuwe winst. En bepaal wat de investering je gaat opleveren en of dat ook daadwerkelijk haalbaar is.

Dan is het aan jou om te bedenken of je het het risico waard vind.

Wellicht vind je deze artikelen ook interessant